Har du testat ayurveda?

ayurveda kost

Det är lustigt egentligen hur man kan bli villig att tänka utanför lådan så att säga när man blir sjuk. Jag är en sådan som fnyser åt alternativa metoder och vill ha vetenskapliga belägg för allt. Men så häromdagen bara ploppade ayurveda upp i huvudet på mig av någon anledning och jag googlade ordet. Väldigt intressant, måste jag säga. För även om det inte erkänns som en medicinsk vetenskap så att säga i väst, så har det tydligen varit allmänt vedertagen sanning i Indien i cirka 5000 år. Tydligen kan man bli läkare inom ayurveda på riktiga universitet där. Om jag förstått saken rätt. Så NÅGOT måste ju ändå ligga i det hela, kan man tycka.

Varför jag dras in i det är att jag trots min skepsis ändå har någon stark dragning till naturläkemedel och är av övertygelsen att vi människor hör hemma med naturen och inte inmurade i betongstäder, staplade på varandra som sardiner i burkar. Så det är lite av 2 olika sidor hos mig som kanske motsäger varandra lite.

Av det jag läst om min kroppstyp så lyckades ayurvedan beskriva mig på pricken. Nästan kusligt på pricken faktiskt både vad gäller mina egenskaper men också hälsoproblem jag brukar dras med. Plus att det ger råd och lösningar som jag själv vet att just jag mår bra av. Och att när jag inte gör dessa saker, så blir resultatet ett slött sinne med depressioner och ingen fart alls. Och fysiskt så har jag just de problem jag läste om, bekymmer med viktuppgång, mycket slembildning, magproblem och så vidare.

Hur som haver så låter ayurveda onekligen intressant. En hel värld av hälsosamma rutiner, kostråd och annat för en hälsosam och givande livsstil. Ska definitivt gräva djupare i detta. Man kanske inte kan leva 100% efter det i alla lägen men man kan ju absolut ta sådant man vet att man skulle behöva ändra och som man skulle må bra av. Vissa saker är ju mer “akut” än andra, så att säga.

Har du någon erfarenhet av ayurveda?


Foto: Calum Lewis via Unsplash

2 Comments

 1. Jag har aldrig hört om men ska ta mig en googling, det här låter spännande :D. Jag är inte direkt den som säger nej till det alternativa 🙂

  Svara
  1. Frugan E
   13 mars, 2019

   Ja det låter superspännande. Gillar tanken på att använda maten och livsstilen som “medicin”, eller ja, mest som förebyggande dårå. 😛 Går man till en ayurvedisk terapeut får man tydligen en hel plan för allt mellan mat, tillskott och dagliga rutiner som kan hjälpa för ens kropps- och personlighetstyp. Låter finemang. Är riktigt nyfiken på att testa. 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top