Romerska vattentemplet i Zaghouan

Vattentemplet i zaghouan i Tunisien

God morgon! Jag har tänkt att skriva om vattentemplet i Zaghouan nu i ett par månader faktiskt, men det har inte blivit av tyvärr. Men nu på morgonkvisten har jag inte så värst ont i magen och kan sitta upp som folk, så jag får passa på medan jag kan. Det finns inte massor att berätta om det men jag tyckte om platsen så mycket att jag ville dela med mig av lite bilder.

Det här templet är beläget i staden Zaghouan som ligger på ett berg, så det var en hel del uppförsbacke på småvägar för att hitta hit. Själva templet är egentligen inte byggt huvudsakligen för att tjäna som tempel (även fast de i romersk anda visst hade ett litet tempel där i mitten) utan var en storslagen fontän med cisterner som ledde vatten härifrån och ut till andra städer via imponerande akvedukter, delar av dessa finns kvar än idag. Tyvärr hann vi inte åka och titta på akvedukten för den låg åt fel håll och för långt bort, men det var fint att få utforska denna vackra plats också.

Det måste ha varit riktigt vackert här på den tiden då det begav sig, med alla stora bassänger, fontäner och så det vackra templet med sina statyer..

När man står nedanför så har man utsikt över vidderna rätt långt.

..och till sist en liten jag!

Nischerna på sidorna hade varsin staty, 12 stycken, som alla representerade månaderna. Kan tänka mig att det måste ha varit otroligt vackert. När man ser alla romerska lämningar här i Tunisien så är det solklart tycker jag att man valde inte enbart strategiska platser utan man valde efter skönhet också. De sökte sig definitivt till bördiga platser med storslagen utsikt och grönska. Så nu har vi dessa vackra platser med deras arkitektur att beundra ännu idag.

 

2 Comments

 1. Lillan Kind
  31 januari, 2019

  Åh jag älskar verkligen såna här historiska och vackra platser! Skulle kunna resa runt helt outtröttligt för att få se alla som finns! Det är så intressant att få veta vad platserna och byggnaderna har fyllt för funktion en gång i tiden, och så fantiserar jag om hur det såg ut förr. På den tiden jag spenderade mycket tid i Grekland reste vi runt och tittade på mängder av intressanta sevärdheter.

  Svara
  1. Frugan E
   31 januari, 2019

   Ja det är ju helt underbart! Skulle gärna åka till Grekland bara för att utforska historiska platser. Magiskt! <3

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top