Mitt senaste beslut

All smiles med ångest under ytan. Det var under den här tiden för cirka 8 år sedan som mina neurologiska problem satte igång och jag hade svår ångest med noll förmåga att säga stopp när någon gjorde mig illa. Jag är långt ifrån det där nu!

Hej på dig, finis! Hoppas du mår finemang och att du inte fryser allt för mycket däruppe i nordpolen.. Här är det i alla fall ruggigt som vanligt på vintern, med kalla fuktiga havsvindar och fönster som inte är täta nånstans. Men nog om väder och vind. Jag tänkte ju haka på den här julkalendern som Johanna postat, såg den inne hos Madeleine och tyckte det var ett riktigt intressant tema; viktiga val i livet. Med tanke på allt vi står inför känns det extremt passande just nu! Jag följer väl med lite inofficiellt då jag joinade lite sent, men strunt samma.

Mina senaste beslut som förändrat allt

Mitt allra färskaste beslut var ju att sluta kaloriräkna och radera mina ätstörningsuppmuntrande appar. Men det skrev jag om här, så det känns lite som att köra samma gamla skiva om igen. Så jag tänkte istället berätta om det näst senaste beslutet, vilket var att smälla igen dörren i ansiktet på personer i mitt liv som drar ner mig och mitt mående, och att börja respektera mig själv. Då blev ju liksom lite följden där att jag var tvungen att stänga vissa människor ute och bestämma mig för att gå vidare. Detta inkluderar även att inte låta det som varit, hur illa jag blivit behandlad genom åren, påverka mig mer. Det har tagit tillräckligt mycket av min kraft och energi, och personen det gäller förtjänar det inte. Min energi och livsglädje är för värdefullt för att slösas bort på henne, och äntligen förstår jag detta på allvar. (Känns onödigt att nämna hur förbenat skönt det känns att slippa träffa människan, men nämner det ändå. Vilken lättnad alltså.)

Nu kunde jag ju välja mellan att vara bitter för hur många år jag “gett” denna person, hur dåligt jag mått och hur jag låtit denna människa trampa på mig, ELLER så kunde jag bara säga nej till det och helt enkelt bestämma mig för att förlåta mig själv. Jag är snäll. Oerhört snäll. Det är inget att skämmas för, och även om jag behöver bli mer hårdhudad så är det helt okej att vara snäll och konflikträdd. Alla är vi olika och så är det bara. Jag trodde att jag “skyddade husfriden” när det i själva verket handlade om att jag skyddade personen från att stå sitt kast. Men det insåg jag inte då. Tack och lov är livet en enda lång resa av lärande, så det får jag se detta som. En mångårig lektion i att inte ta skit från andra och att inte kompromissa med mitt mående. Det har jag lärt mig nu och det tänker jag lära mina barn så att de förhoppningsvis slipper lära sig det den hårda vägen.

Så det var lite om mina senaste beslut. Har du tagit några viktiga beslut den sista tiden och vad har det inneburit för dig?


Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

12 Comments

 1. Hannas krypin
  3 december, 2018

  Vad bra att du kunde säga i från till den här personen som gjort dig illa. Jag har en sån person i min närhet som jag tycker så himla mycket om men hen får mig att må dåligt mellan varven så måste snart bestämma mig för om jag ska låta hen stanna kvar i mitt liv eller om jag ska säga hejdå. Svårt ju.

  Svara

  1. 3 december, 2018

   Nej det är verkligen inte lätt nånstans. Tyvärr lät jag detta gå alldeles för långt, men man lär så länge man lever..

   Svara
 2. Emelie
  3 december, 2018

  Så starkt av dig att dela med dig av detta! Och som du säger, livet är en lång resa av lärande och de jobbiga saker man går igenom växer man av till slut ❤️

  Svara

  1. 3 december, 2018

   Så sant. Väljer att se det som en lärdom istället för något att älta 🙂

   Svara
 3. Lillan Kind
  3 december, 2018

  Det var ett klokt och bra beslut du tog! Det har hänt att jag har fått ta samma beslut som du gjorde. Det känns väldigt tufft att behöva göra, men om man inte mår bra av att ha med en person att göra, och den bara suger energi – ja då handlar det om ren självbevarelsedrift. Sen jag blev sjuk har jag rensat ännu mera omkring mig, för det var ganska många som bara ville ha och ha av mig utan att ge tillbaka. Det är en lättnad att slippa såna människor.

  Svara

  1. 3 december, 2018

   Ja det är svårt men känns så skönt efteråt. 🙂

   Svara
 4. Madde
  3 december, 2018

  Alltid jobbigt att behöva ta avstånd från någon.. Nästa år ska jag stänga dörren för de sista jag inte får något tillbaka ifrån.

  Svara

  1. 4 december, 2018

   Man mår så mycket bättre sen även fast det är jobbigt just då. 🙂

   Svara
 5. Tina Hägglund
  4 december, 2018

  Ja fastnade också för änglsspelet! Såg de igår, jätte fint kollage

  Svara

  1. 4 december, 2018

   Det är så fint med änglaspel 🙂

   Svara
 6. Sandra
  6 december, 2018

  Såna beslut har jag också tagit och det är så himla skönt att göra det! Människor som sänker en på något sätt är inte någonting jag vill ha med att göra. You go! 🙂

  Svara

  1. 6 december, 2018

   Nej, sånt måste man rensa bort ur ens liv 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top