Dags att inse nu att kaloriräknande är skräp för mig

Varför man inte ska räkna kalorier
Hur kan man njuta av sånt här till exempel, när det enda man tänker på är kalorier? Nä. Och man blir ju inte nödvändigtvis rund som tomten bara för att man inte räknar.. 😉

Hejsan svejsan! Nu kommer ett sånt där VIKTigt inlägg igen. Höhö. (Jag vet, jag är torr så det dammar om det..) Men skämt åsido. VAD GÖR JAG MED MIG SJÄLV sitter jag nu här och tänker efter att än en gång raderat alla mina “gå ner i vikt”-appar. Jajamän, du läste det i plural, ty jag hade inte bara en app som dikterade för mig om jag fick äta eller icke.

Inte direkt ett sundhetstecken, va?

Jag har åter igen suttit hungrig om kvällarna och drömt om mat, åter igen svullat tills jag mått illa, åter igen tvingats inse att jag efter månader fortfarande väger exakt samma som när jag började. Kaloriräknande är bara en enda stor jäkla dragkamp mot mig själv och jag orkar inte med det mer. Jag gav det ett till tappert försök, och det fungerade till en början. Jag började gå ner i vikt och jag hade inte den där paniken som jag känt innan. Men sakta kröp det tillbaka och sen var den onda cirkeln igång igen. Äta alldeles för lite – gå ner i vikt – fortsätta äta alldeles för lite – tröttna – svulla – gå upp det lilla jag lyckats gå ner – äta alldeles för lite. Om och om igen.

Varför man inte ska räkna kalorier

Förutom det faktum att det ger upphov till rena rama tvångstankarna för väldigt många, så finns det lite fler anledningar till att strunta i att kaloriräkna. Som till exempel:

1 ) Man kan inte veta exakt ändå vad man behöver om man inte gör svindyra tester. De flesta av oss gör ju inte dessa utan litar på vad tabeller och hemsidor på nätet säger att vi behöver, fast de inte vet ett skvatt om våra kroppar.

2 ) Kalorimängden i livsmedel som står i apparna och de som står på förpackningarna kan vara rätt mycket åt sniskan. Man kan få i sig mycket mer än man tror. Även där kan man helt enkelt inte veta.

3 ) Kaloriräknande kan ge upphov till andra osunda beteenden, så som att man äter vad som helst, bara det passar i “budgeten”. Dvs man föredrar ofta mat som är näringsfattig för att det har lägre kalorimängd. Tänk färdigmat, pulversoppor och liknande. Och hur många gånger har jag inte hellre valt kakor istället för frukt, för att det passar? Mitt näringstänk åker helt enkelt ut genom fönstret när jag räknar kalorier, för jag blir besatt av allt jag undermedvetet tror att jag inte får äta, och så ser jag till att klämma in det i min budget även om det innebär att jag inte äter riktig mat på hela dagen. “Men jag kan äta tårta och ändå gå ner i vikt! Jippie!” Suck.

4 ) Man lär sig att strunta fullständigt i kroppen och dess behov. Att ignorera sig själv och strunta i sig själv är en form av självhat, och det är aldrig nyttigt.

5 ) Man dödar bokstavligen all glädje som mat och ätande innebär.

6 ) Man är förmodligen fast med räknandet resten av livet. Om inte permanent, så av och till. Jag har under mina år som professionell bantare (haha) aldrig sett EN ENDA som nått målvikten och håller sig där utan att fortfarande räkna och logga all mat hen äter. Och då har jag hängt i dessa forum i många år. ALLA som håller den nya vikten, fortsätter räkna kalorier och är inställda på att göra det livet ut. WTF, är väl min reaktion. Jag kan inte leva så..!

7 ) Kaloriräknande tar knappast hand om problemet bakom viktökningen. Det är lite som att sätta på ett plåster på ett brutet ben.

Jag fick i alla fall en hel uppsjö av råd och stöd från andra medlemmar i HASfit-gruppen på FB, och många är det som är i samma sits som jag men som lyckats både ta sig ner i vikt, hålla den, träna och må bra med sunda matvanor. Med sunda matvanor menar jag alltså vanor fria från tvångstankar och skam. Gemensamt för dem alla är att de tänker på näring, mättnad, att unna sig, balans, träning och att ge tusan i vågen. Så jag förmodar att jag har mina svar där! Plus stöd från människor som till 100% vet hur jag känner det och visar att det går att bli bättre. Både att bli fri från bantningsmentaliteten och att få bättre hälsa. Jag behöver nöta in i huvudet att bara för att man slutar räkna kalorier så betyder det inte att man slutar bry sig om sin hälsa. Någonstans på vägen har jag lyckats fläta ihop dessa två saker, och det är inte rätt.

Anyways, det var min lilla söndagsuppsats/novell.. 😉 Om du orkade läsa ända hit; TACK! Du är snäller, du. Önskar dig en finfin söndag!

24 Comments

 1. Amanda
  2 december, 2018

  Man behöver inte alltid ha koll på vad man äter

  Svara

  1. 2 december, 2018

   Så sant. Man måste kunna slappna av och njuta också. 🙂

   Svara
 2. Åse
  2 december, 2018

  Ååh ät de du vill äta ❤

  Svara

  1. 2 december, 2018

   Jajamän! 🙂

   Svara
 3. sofia
  2 december, 2018

  Jag har aldrig räknat kalorier och det är inget jag vill göra heller för jag vet att det inte kommer bli bra för mig. Jag kör mer att jag tänker på vad jag äter och det funkar utmärkt. Kan så lätt bli hets annars enligt mig 🙂

  Svara

  1. 2 december, 2018

   Det låter vettigt 🙂 Blir ju också sån, och det är dags att erkänna det för mig själv..

   Svara
 4. Elin
  2 december, 2018

  Tycker att det låter smart, onödigt att räkna kalorier!

  Svara

  1. 2 december, 2018

   Eller hur! Känns som om det bara slukar tid och energi, helt i onödan.

   Svara
 5. Mirre
  2 december, 2018

  jag har käkat lchf förrut och då ska man ju ränka och väga, det gjorde aldrig jag utan jag minskade på det som jag vet jag går ner i vikt av. Det hjälpte lång väg, sedan kommer men till en vikt som det känns som man inte går ner mera i vikt, man står still där och då märkte jag att lchf gjorde att jag då inte gick upp mera och heller ej ner. jag ändrade då till att äta så fettsnålt som möjligt och bytte ut vissa mål mot shake och sådant istället då gick jag ner det sita

  Svara

  1. 2 december, 2018

   Ja man får lirka och trixa för att hitta det som funkar 🙂 Lchf gjorde mig sjuk tyvärr så low carb kan jag inte haka på. Får anpassa på andra vis istället 🙂

   Svara
 6. Mikaela
  2 december, 2018

  Så länge man mår bra på riktigt så borde apparna vara onödiga, ät & må bra, var glad & njut av det goda nu till jul ❤️

  Svara

  1. 3 december, 2018

   Exakt. Måendet är det viktiga 🙂

   Svara
 7. Therese Carlsson
  2 december, 2018

  Jag säger hela tiden att jag ska banta men just nu får det vänta till efter jul känner jag men jag försöker tänka på mängden jag tar så det inte blir mycket

  Svara

  1. 2 december, 2018

   Att tänka lite på mängden och att lyssna på kroppen är cirka 1000 ggr bättre än att räkna kalorier.. 🙂

   Svara
 8. Julia
  2 december, 2018

  Jag har aldrig direkt hållt på och räknat kalorier utan alltid kört på att äta normalt istället mer grönsaker och mer motion och de har funkat. Man måste även få njuta och de där tror jag bara blir en stress för en själv att hela tiden behöva räkna hur mycket man får äta

  Svara

  1. 2 december, 2018

   Så sant, det blir ju stress för både kropp och själ. Inte bra nånstans :/

   Svara
 9. Alexandra
  2 december, 2018

  Jag har aldrig räknat kalorier och jag kommer aldrig göra det heller. Jag bryr mig inte så mycket och äter vad jag känner för 🙂

  Svara

  1. 2 december, 2018

   Mycket bättre så 🙂

   Svara
 10. Annelie
  2 december, 2018

  Ät och njut och tänk inte så mycket ❤️

  Svara

  1. 2 december, 2018

   Jajamän 🙂 Jobbar på saken.

   Svara
 11. Hanna
  2 december, 2018

  Ät det du vill äta o rör på dig för att du mår bra av det 🙂

  Svara

  1. 2 december, 2018

   Helt rätt 😀

   Svara
 12. Madde
  2 december, 2018

  Så fort det blir ett tvång blir det extremt svårt. Man blir ju besatt av det i slutändan. Ät allt, men inte hela tiden är mitt motto

  Svara

  1. 3 december, 2018

   Ja man blir ju det. Tillslut blir det nojjor och man börjar tänka på maten som siffror, riktigt trist och tidskrävande..

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top