Tordagstankar – Att se andra för de människor de är

Bjussar på en bild jag inte blev nöjd med. Men who cares? Jag duger ändå. Precis som alla andra.

Godmorgon på dig kompis! Jag sitter här och filosoferar lite.. Jag tänkte på det här med skönhet och “att vara snygg”. Är det viktigt egentligen? I vårt samhälle är det ju det. Nu ligger detta såklart i betraktarens öga men jag tror ändå de flesta har vissa saker gemensamt i och med vad de anser vara just snyggt. Jag tycker det verkar rätt viktigt att se ut på ett visst sätt faktiskt. Skönhetsnormer ändras hela tiden men det som alltid är detsamma är hur utseendefixerat vårt samhälle är. Det kan man kanske inte ändra på, men man kan i alla fall börja med sig själv, hur man ser sig själv och andra.

När jag tänker på mig själv så är jag ofta sjukt självkritisk och känner mig allt som oftast ful. Helt ärligt så stackars den som ser mig utan slöja och smink. Typ så tänker jag om mig själv. Inte så snäll mot mig själv där. Samtidigt märker jag att jag vidgat mina egna vyer rejält när det gäller andra. En människa kan vara alldeles vansinnigt vacker även om denne inte faller inom mallen för vad som ses som snygg.. Men finns det en fin själ därinne så lyser det igenom = personen är vacker. Hänger du med? Det blir som ett ljus liksom som lyser igenom och man dras till personen. Å andra sidan kan någon som har ett fotomodellfejs bli riktigt ugly om denne har en elak personlighet. Då spelar det ingen roll hur hen ser ut, om illviljan finns där i ögonen, då förstör det allt.

När jag var yngre var jag väldans “picky” när det gällde andras utseenden men inte nu längre. Jag tror att man lär sig med åldern att se människan som helhet och att uppskatta andra mer, och se djupare än det allra ytligaste. Det är skönt faktiskt, även om utsidan aldrig är det viktigaste egentligen men att verkligen kunna se människor för de personligheter de är istället för att definiera en vacker människa utefter hur hen ser ut, känns riktigt bra.

Antar att det är en naturlig resa för de flesta genom livet, att man blir mer ödmjuk och att ens definition av skönhet förändras till att inkludera mer än typ ansiktsdrag eller kroppsform. Jag känner i och för sig en person som närmar sig 70 och knappt tål att prata med folk som hen anser fula, dvs inte fotomodellsnygga. Så denna typen av insikt (att skönhet verkligen kommer inifrån) är inte alla förunnat tyvärr! Jag kan inte tänka mig att gå igenom livet så, att bara se ytan och döma ut folk efter det. Känns så bittert och snävt. Men alla är vi olika, antar jag.

Vad betyder skönhet för dig? Är det viktigt med utseendet, och att liksom “passa in i mallen”?


Ytterligare torsdagstankar & updates:

Idag är det världspastadagen, minsann! Dags att fira med spaghetti.

Vi kanske har biljetter fixade till i sommar. Nervöst. Det vore isåfall direktflyg vilket vore det absolut bästa med tanke på de stackars katterna.

Vi håller på med kupolen nu på lilla huset på prärien (olivodlingen). Vi tänkte att det vore bra att fixa det innan vi flyttar så vi inte lämnar stugan med ett enormt hål i mitten av taket. Ingen annan kommer ju fixa med det när vi är borta så lika bra att vi får det gjort istället. Kupoler byggs inte av vem som helst här, det är ett gammalt traditionellt byggsätt och kräver en som är skolad i det. Så det har ju inte varit lätt att hitta en sån nisse i en stad där man i regel bara ser kupoler på moskéer eller gamla byggnader från 1800-talet. Man bygger liksom inte så längre här där vi bor. Men äntligen hittade vi ju en som kunde så nu är det på G.

Ha en finfin torsdag!

50 Comments

 1. Amanda
  25 oktober, 2018

  Självklart duger du alla duger som man är♥️ otroligt fin bild på dej

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Tack <3 🙂

   Svara
 2. Kamilla
  25 oktober, 2018

  Tror som du säger att med åren finner man en ro i att man duger och är bra som man är. Så fin bild på dig. Världs pastadagen, vilken tur att det blir pasta och köttäfärssås till middag här idag innan kvällen hockeymatch.

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Ja, det är skönt. Orkar inte bry mig längre.. 😛

   Svara
 3. Ariella
  25 oktober, 2018

  Vilken fin bild på dig. Klart alla duger som de är. Jag är så emot den här kroppshetsen.

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Tack snälla. Ja men eller hur. Det skulle ju egentligen vara självklart att alla är bra som de är.

   Svara
 4. Chanelle
  25 oktober, 2018

  Tycker du var extremt söt och härlig på den bilden! Man blev glad av att se dig, å en bättre bild kan man ju inte ha 😀 Det är verkligen så, en fin personlighet och en ful personlighet är det som avgör hur man ser på personen i slutändan och då spelar det ingen roll hur snygg man är enligt samhället!

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Tack <3

   Svara
 5. Jennysvardag
  25 oktober, 2018

  Så bra skrivet av dig. Jag har slutat och bry mig vad tycker. Kände att de bara blev jobbigare när man lyssnade på allt. Jättefin bild på dig

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Tack snälla 🙂 Jo, ibland är det bättre att bara stänga av så man kan vara sig själv i lugn och ro 🙂

   Svara
 6. Emma engström
  25 oktober, 2018

  Så otroligt bra skrivet, verkligen intressant och bra! <3

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Tack 🙂

   Svara
 7. Jenny
  25 oktober, 2018

  Åh va spännande med kupolbygge… du måste visa oss resultatet sen!!

  Angående skönhet så är jag oxå väldigt självkritisk… min man säger ofta “-du gillar inte något med dig själv” för jag klagar om precis allt, allt från mina tår till mitt hår och så allt där emellan!!

  Men man ska väl vara tacksam istället, tacksam att min kropp lyckats bära och föda 5 fina friska barn… tacksam att den inte gör ont och tacksam att den fungerar som den ska.

  Jag dömmer däremot inte andra för hur de ser ut och tycker att alla har något som gör dem vackra och unika.

  och du… du är jätte fin på bilden!!❤️

  Ha en fin torsdag!
  Kram kram

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Tack snälla 🙂
   Ja alltså det är SÅ lätt att hitta fel på sig själv, nästan löjligt! Men man är ju van vid det.. För vi blir ju matade sedan barnsben med hur vi “borde” se ut som tjejer och kvinnor. Så jobbigt 😛

   Svara
 8. Frökenny
  25 oktober, 2018

  Visst är det så att personligheten lyser igenom. Oftast är det ju vi själva som hakar upp oss på det “icke-perfekta” tänk att det är så svårt att vara snäll mot sig själv?

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Visst är det knäppt egentligen? Man är snäll mot andra men ibland sin egen värsta fiende. Det är helknas.

   Svara
 9. Linda
  25 oktober, 2018

  Jag tycker du ser bra ut, om personen fortfarande är 70 år och fortfarande inte insett en personlig människas värme säger mer om hen. Kanske inte är världens lyckligaste människa och inte alls ha varit med i roliga engagerade samtal. 🙂

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Tack <3 Nej jag tror inte heller man kan vara särskilt lycklig och man är så ytlig.. Mest synd om personen i fråga.

   Svara
 10. Sanna
  25 oktober, 2018

  Ja du vi lever i ett samhälle som får oss att prestera mer än innan, varför ska man ens lägga tiden att finna fel på sig själv. Finns ingen anledning till det egentligen

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Så sant!

   Svara
 11. Amanda
  25 oktober, 2018

  Personligen är jag jätteduktig på att trycka ner mig själv också. Men det är inte utsidan som betyder mest utan insidan och personligheten tycker jag 🙂 utsidan är en bonus bara

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Så sant! 🙂

   Svara
 12. Ida
  25 oktober, 2018

  Vad betyder skönhet för dig?
  Skönhet för mig kommer inifrån, mår man bra inombords så strålas det ut i ett leende.
  Sedan älskar jag att pyssla om mig själv, med bra hud-hår-kroppsvård för att ge mig själv en feel good känsla.
  Är det viktigt med utseendet, och att liksom “passa in i mallen”?
  nej det tycker jag inte, alla duger precis som dem är. Dock så skapas ideal för att man kan ändra på sitt utseende med operationer eller botox och fillers. Jag tror dock att man inte blir lyckligare av det utan blir mer desperat att fixa mer.

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Fint skrivet, håller med 🙂

   Svara
 13. Hanna
  25 oktober, 2018

  Alla är fina på sitt sätt! Jag tror faktiskt att om vi alla börjar minska på hetsen kring utseende så kommer det bli lättare för nästa generation

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Absolut 🙂

   Svara
 14. Elisa
  25 oktober, 2018

  Jag hänger absolut med på hur du tänker. Som yngre var jag jätteosäker och påverkades av vårt utseendefixerade samhälle (så trist) men nu när jag blivit äldre och dessutom fått barn är det som att allt försvunnit och jag har slutat bry mig. Jag bryr mig såklart om hur jag ser ut men jag låter inte samhället tynga ner mig. Och utsidan spelar verkligen ingen roll om insidan inte är vacker.

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Håller med 🙂

   Svara
 15. Jennifer
  25 oktober, 2018

  När du säger “picky gällande andras utseende”, menar du du vänner eller partners om man säger?? Tänker mer att man är ju inte vän med någon pga deras utseende 😛 Kan vara jag som missuppfattat din text också 😛

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Partners, att jag överlag tänkt mer på hur folk ser ut. Men picky är väl kanske inte rätt ord för det egentligen 😛 Hade nog bara varit rätt att kalla mig för ytlig 😛

   Svara
 16. Fnulan
  25 oktober, 2018

  Vilket fint och tänkvärt inlägg!! Jag känner att jag måste vara ett gott omdöme inför min dotter och jag misslyckas nog ganska ofta.. TYVÄRR

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Det är så svårt det där. Mina är tonåringar nu så det är ju känsligt med utseendet.. försöker vara god förebild jag med, så gott det går 😛

   Svara
 17. Johanna
  25 oktober, 2018

  WOW vad vacker du är! <33

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Tack <3

   Svara
 18. Lillan Kind
  25 oktober, 2018

  Jag har nog alltid varit lite annorlunda på många sätt, och ett är min syn på skönhet. Jag har alltid sett det vackra i det goda. Med det menar jag att de människor som jag uppfattar har ett gott hjärta och är vackra på insidan, uppfattas som vackra i mina ögon också – och det menar jag på riktigt. Jag har aldrig sorterat människor efter utseende, utan för mig är det verkligen människans egenskaper som är betydelsefulla. Jag är också genuint tacksam för hur jag själv ser ut. Något annat vore som ett hån mot skapelsen. Visst, jag använder mascara för att jag tycker om det, men så som jag är skapad är jag nöjd med. Jag hoppas att du (och många andra människor) kommer att få uppleva den känslan. Att vi alla är en del av skapelsen och att vi duger som vi är❤

  Svara

  1. 25 oktober, 2018

   Fint att läsa <3

   Svara
 19. Johanna
  25 oktober, 2018

  Jag gillar att fixa mig ! Men det är inte så att jag måste fixa mig om jag ska ut och och gå , eller gå till affären ! Skiter i vad alla andra tycker 😀 !!! Och du är jätte fin på den bilden ♡

  Svara

  1. 26 oktober, 2018

   Tack <3 Jag tycker också det är kul att fixa mig! Älskar smink, faktiskt 😛 Men skillnaden för mig nu mot förr är att jag kan gå ut utan, det vägrade jag innan. Inte ens för att gå och handla. :O

   Svara
 20. Marie
  25 oktober, 2018

  JU äldre man blir desto mer så accepterar man sig som man är osv, samt förstår precis hur du menar, en vacker person kan vara vacker just för hennes/hans sätt är så vackert, och den blir så snygg just för det. Så kan en person som man borde tycka är snygg vara för självupptagen och medveten och då blir den för mig inte så snygg

  Svara

  1. 26 oktober, 2018

   Så sant, det kommer nog (oftast i alla fall) med åldern, det där.

   Svara
 21. Denevigaresenären
  25 oktober, 2018

  Jag är en som precis som du säger mognat med ålder och har slutat tänka på och bry mig inte om vad andra säger när det kommer till utseende. Och att passa in i mallen? Fy, så tråkigt! Gillar folk som vågar vara annorlunda, vågar bjuda på sig själv, skrattar högt och bryr sig om sitt mående. Utseende är låååååångt ifrån det viktigaste! Så mycket mer måste till annars är man bara en tråkig plastdocka

  Svara

  1. 26 oktober, 2018

   Håller med till 100% 😀

   Svara
 22. Emma
  25 oktober, 2018

  Så kloka tankar, jag tror att ju mer man kommer till ro med sig själv, ju mer kommer man till ro med att inte bry sig om andras utseende, det är insidan som räknas

  Svara

  1. 26 oktober, 2018

   Precis så känner jag 🙂

   Svara
 23. charlottelinden.se
  25 oktober, 2018

  Jag tänker exakt likadant gällande utseende. I slutändan spelar det ingen roll hur det yttre ser ut då det är insidan som bestämmer huruvida personen är vacker eller inte. Det låter så klyshigt när man säger det, men det är SÅ sant. Jag vet inte hur många gånger jag har sett en person som är otroligt snygg på papper men som plötsligt blir fruktansvärt oattraktiv när man pratar med denne. Och tvärtom. Det är fint egentligen.

  Svara

  1. 26 oktober, 2018

   Så sant. Hur vacker en människa är har så väldigt lite med utseende att göra. 🙂

   Svara
 24. Melissaskywalkz
  25 oktober, 2018

  Så bra och viktigt inlägg! Jag kan faktiskt aldrig komma ihåg att jag brytt mig om samhällets normer och liknande men tyvärr är det ju många som gör det :/

  Svara

  1. 26 oktober, 2018

   Vad skönt 🙂 Ja, vi är ju många som hamnar i fällan, tyvärr :/

   Svara
 25. Jennie
  25 oktober, 2018

  Vilket underbart inlägg! Du är ju så himla vacker också Jag måste verkligen sluta vara så hård mot mig själv!

  Svara

  1. 26 oktober, 2018

   Tack snälla du <3 Ja, det är nåt att jobba med 🙂 Är bättre på det nu tack och lov och det är en befrielse.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top