I en värld av mansgrisar

Mansgrisar

När jag var en liten plutt i högstadiet var skiten redan igång, och man trodde det var normalt. Sånt man fick stå ut med som tjej.

 

Hej! Positiv titel på inlägget, va? Jag har svårt att vara positiv just nu faktiskt. Om jag ska vara helt ärlig så är jag rosenrasande, uppgiven, trött, äcklad.. Så många känslor. Why, you may ask? Jo, för att mina döttrar kom hem häromdagen och sa till deras pappa att han måste komma och hämta dem varje dag från skolan för det kör förbi äckliga män och slänger slängkyssar och har sig. MEDELÅLDERS MÄN. Illa nog oavsett, men va fan på ren svenska?! Dottern är 15 år!

Men så är det ju som tjej och det får man lära sig tidigt. Jag har ändå kunnat skydda dem rätt långt men nu är det alltså dags att berätta för dem hur världen verkligen ser ut. Jag kommer inte att berätta om alla mina upplevelser, både för att de är för många och för att de helt enkelt inte behöver veta allt. Men det är dags att förklara detta med att inte gå ensam, att nycklar kan agera vapen, att man aldrig ska skämmas som tjej om man blir utsatt för nåt, att det aldrig är ens eget fel eller att man “ber om det” för att man är klädd på ett visst sätt. Och så vidare i all sorglig oändlighet.

Vi har redan haft snack om kroppen och att INGEN har rätt att peta på en om man inte vill, att “-pojken bara tafsar/slår dig för att han är kär i dig” och “-pojkar är pojkar!” är skitsnack som folk kan stoppa upp nånstans. Så nu får vi ta detta då med att man som tjej får se upp, för man vet aldrig. Maktstrukturer, machokultur och patriarkat. Sånt här tråkigt elände man önskar att ingen tjej skulle behöva vara medveten om. Jag tänker inte göra dem paranoida men jag tänker i alla fall svara på deras funderingar. Det är tydligen slut på att linda in världen i ett rosaskimrande fluff. Nu är det upp till mig att hjälpa dem hantera sånt och försöka guida dem till att bli kvinnor som vägrar ta skit.

Så himla trött på detta är jag. Är inte ute i svängen längre så blir själv inte utsatt, men har sett tillräckligt med sexistiskt, förtryckande elände under mina unga år. Fått höra indirekt att sånt fick jag ju ta, jag som såg bra ut och klädde mig så som jag gjorde på den tiden. Och man trodde ju på det! Det var inte kul, men tafsandet och eländet var ju ändå lite mitt fel. Precis vad jag vill att mina kids ska förstå; det är ALDRIG tjejens fel.

Hade önskat att mina ungar kunde slippa bli behandlade som köttbitar på en marknad och känna sig äcklade och rädda, men nej.

Detta är ju trots allt vår verklighet.


Mer läsning: När killar får göra vad de vill

38 Comments

 1. Jennifer
  14 oktober, 2018

  Men fy!! Jag blir så äcklad av dagens samhälle 🙁

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Så äckligt är det. Tyvärr inget nytt.. Såg att man gav ut självförsvarsmanualer till kvinnor på 1800-talet för att kunna kicka bort tafsande män. Det är väl ett bekymmer som följt oss sedan begynnelsen, typ.. 🙁

   Svara
 2. Becka Lindhe
  14 oktober, 2018

  Usch tycker man inte går säkert någonstans i samhället längre… Det skrämmer mig jätte mycket!
  Barn ska inte bli utsatt av sånt skit!

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Nej, det är riktigt obehagligt.. 🙁

   Svara
 3. Hanna
  14 oktober, 2018

  Fan hatar att yngre tjejer känner såhär! Eller ja alla tjejer! Inklusive mig själv. Piss är det!

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Så sant. För bedrövligt. Genom alla åldrar, i alla tider och i alla kulturer. Förjävligt på ren svenska..

   Svara
 4. Lucy
  14 oktober, 2018

  Så otroligt vidrigt,varför skall vi behöva känna så. Riktigt tragiskt

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Ja, visst är det sorgligt.. Aldrig trygga.

   Svara
 5. Usch jag blir så arg så jag kokar! Vad är det för fel på folk! Den där obehagskänslan när någon är för nära, eller gör saker som verkligen får en att förminskas så till den grad att man går från människa till objekt. Blir upprörd långt in i själen! Jag har pratar med min son om sånt här sedan han var liten, det är ju ändå POJKARNA man ska jobba. Han förstår och blir upprörd när han ser sånt i samhället. Tänk att vi kvinnor, oavsett land och oavsett plats i världen är objekt för män? Att det varit så här i alla tider, att ALLA kvinnor oavsett religion, etiskt ursprung eller kultur är objekt för männen :(. Äckligt är vad det är!

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Väldigt obehagligt är det. 🙁 Håller med, det är ju sönerna det ska börjas med, arbetet för att få bort detta kvinnohat. Ändå är det nu så att det döttrar man sliter med typ för att lära dem självförsvar och strategier för att stå emot övergrepp på olika sätt. Skandal är vad det är att det ens ska behövas.
   Precis som du säger så spelar det ingen roll vart man är, det är samma överallt tror jag, mer eller mindre.

   Svara
 6. Madde
  14 oktober, 2018

  Så vidrigt. Blir galen. Vi pratar så mycket om jämställdhet, men har tyvärr inte kommit så långt som man kan tro. Dags att ge våra söner en bättre uppfostran kanske?

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Verkligen! Tycker nog att kvinnohatet är så livs levande som det kan bli trots alla vackra ord om jämställdhet. Hoppas att det “klickar” för framtida generationer så att vi med döttrar slipper förbereda dem för sånt här. Usch.

   Svara
 7. Linda
  14 oktober, 2018

  Man blir så jävla förbannad. Jag minns själv när jag var yngre hur det var men det blir ju bara värre…

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Tror nog också det blivit värre på nåt sätt. Känns lite som om många hämningar släppte också i och med sociala medier faktiskt. Respekt för medmänniskor känns inte lika självklar längre. Världen blir hårdare och hårdare.

   Svara
 8. Denevigaresenären
  14 oktober, 2018

  Det är hemskt och helt oacceptabelt att det är så i samhället. Det känns som att allt kan hända där ute och man måste vara på sin vakt hela tiden. Fy!

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Ja, jättetrist är det 🙁

   Svara
 9. Moa
  14 oktober, 2018

  Det är verkligen hemskt att det ska vara såhär!

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Ja. Jag fattade själv inte allvaret som ung men nu när jag är tonårsmamma så slår det verkligen till i magen när man ser det. 🙁

   Svara
 10. Ida
  14 oktober, 2018

  det är så hemskt, jag blev ofredad av en man som höll på att trakassera mig sedan jag var 16 år. han slapp undan åtal…

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Fy vad vidrigt! 🙁 Både han och att han slapp undan. Fattar inte hur de tänker när de ger mesiga straff eller inga straff alls! Tycker det sänder signaler om att kvinnor inte är något värda..

   Svara
 11. Carolina
  14 oktober, 2018

  Åh så tufft.. Jag hoppad att det ordnar sig. Aldrig kul.. 🙁

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Det blir nog bra hoppas jag.

   Svara
 12. Kamilla
  14 oktober, 2018

  Jag blir bara ledsen när alla inte har samma förutsättningar och värde. Grrr!!!

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Ja, fruktansvärt är det. 🙁

   Svara
 13. charlottelinden.se
  14 oktober, 2018

  Ja, det är helt sinnessjukt att det ser ut som det gör. Att man överhuvudtaget skall behöva lära sina döttrar sådant som egentligen borde vara självklart. Blir så uppgiven.

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Visst är det vansinne. Tanken på att man måste förbereda sina döttrar på att det finns folk som tycker sig ha rätten till våra kroppar för att vi är kvinnor. Fy 17.

   Svara
 14. Fnulan
  14 oktober, 2018

  Vi MÅSTE sätta ner foten, hårt och ljudligt!! Det får inte fortsätta såhär. Vi föräldrar till våra barn måste visa dom vägen till kärlek.

  Svara

  1. 14 oktober, 2018

   Så sant som det är sagt. Det är helt upp till oss..

   Svara
 15. Emma
  14 oktober, 2018

  Usch vad tråkigt, förstår inte hur män i medelåldern tror att dom skulle vara attraktiva för en 15åring, fyfan

  Svara

  1. 15 oktober, 2018

   Svinvidrigt är det!

   Svara
 16. Marie
  14 oktober, 2018

  Ja det är faktiskt sorgligt och osmakligt hur det har blivit, men tyvärr är det allt för vanligt och det är hemskt

  Svara

  1. 15 oktober, 2018

   Japp. Men tyvärr så är det inte ens nåt nytt.. 🙁 Bara nytt för mig som mamma att se det hända mina ungar. Blä.

   Svara
 17. Evelina
  14 oktober, 2018

  Usch, det är riktigt obehagligt alltså!!!

  Svara

  1. 15 oktober, 2018

   O ja. Nästan så jag kan ta skiten när det gäller mig själv men mina BARN? Nä.. 🙁

   Svara
 18. Ariella
  15 oktober, 2018

  Jag blir ledsen och besviken. Att inte mer har hänt på det området. Kan gissa att vi är i ca samma ålder plusminus 10 år och ingen av oss slutade att vara ute mm i går, och INGET har hänt. Redan för 18 år sen när min dotter började förskolan reagerade jag på att det hänt väldigt lite – inget inom genusvetenskapen. Nu 18 år senare tycker jag snarare det är värre. Det är hemskt!

  Svara

  1. 15 oktober, 2018

   Tror inte heller att nåt hänt på den här fronten. Det var vidrigt redan för 20 år sedan och tydligen har inget egentligen blivit bättre.. 🙁

   Svara
 19. Amanda
  18 oktober, 2018

  Ja detta var ett väldigt bra inlägg och tyvärr ser ju det ut så att tjejer är saker. Det är helt fel och det är tråkigt att det har blivit så! vi måste sätta ner foten mer 🙂

  Svara

  1. 18 oktober, 2018

   Så sant. Krävs mycket slit för att vända detta..

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top