Är vi helt överstimulerade numera?

Uppskatta det lilla

Men hej! Ny vecka och nya tag heter det visst. Jag tar mest tag i mig själv just nu vilket känns skönt, har börjat gå ner i vikt så smått och tränar, om än ganska lite. Men jag rör på mig i alla fall. Har satt mina blygsamma mål som jag tänkte ta upp i ett annat inlägg och ja, det går framåt nu med en mycket större nypa realism och hälsotänk än förr.

Men du, det var ju inte det jag skulle prata om. Jag tappar ju tråden jämt! Så kan det gå, är helt tankspridd just nu.

Jag bara satt och tänkte igår på alla saker jag vill göra när vi flyttar. Vandra i skogen, tälta, promenera, fota allt som kommer i min väg typ, gå och simma, träna, fika.. Och tänkte på hur tomt livet känns när man inte gör en massa saker. Eller kanske när man inte gör sånt man vill. Är vi människor från rika Europa helt överstimulerade kanske? Har vi glömt bort det enkla? Kanske har det aldrig ens funnits för oss. Vi föds in i värld full av aktiviteter, lekar, leksaker, sport, TV-program, videofilmer (för mig då som är en dinosaurie), hobbies, kompisar, utelek.. För att fortsätta på det spåret. Det finns alltid något att göra för att distrahera en. TV, telefoner, hänga med i nån trendig träningsvåg, bio, shoppa, resa.. Man behöver sällan bara vara.

Kom att tänka på Zahwa, vår granne ute i byn. Eller by är ju att ta i. “Samling av ett par enkla hus” är bättre beskrivande. Numera har hon jobb på en fabrik där hon stryker kläder, men för ett par veckor sedan var hon det hon alltid är annars, en hemmafru som tar hand om sina får. Hon har några släktingar som bor nära henne, hon har sina får, höns och olivträd. Hon bakar bröd i sin traditionella lerugn (som man gjort här ända sedan romarrikets tider) och lagar mat på sin gasdrivna platta sittandes på huk. En mobil har hon såklart. En vanlig gammal Nokia.

På eftermiddagarna kan man se henne komma gåendes med sina får för att låta dem beta på olivodlingar längre bort. Bra deal, ägarna blir av med irriterande gräs och får gödsel levererat direkt. 😉 Hon kommer där knatandes med ett leende från öra till öra, och har mycket ofta sagt att hennes liv är det bästa man kan ha. Hon har sitt hus och sina får, vad mer behöver man? Säger hon och skrattar. Hennes son försöker, som så många andra tunisiska unga killar, att ta sig ut härifrån. Det finns inte mycket till framtid här om man vill ha ett jobb och inte har universitetsstudier, och till och med för akademiker är arbetslösheten enorm. Så man kan inte klandra dem, egentligen. Hon kan däremot inte förstå det. Vad kan han vilja ha där borta i Europa? Han har ju allt han behöver här? Sitt hem, sin familj, oliveträden och djuren.

Jag tycker det vore sunt att försöka hitta till någon slags zahwa-syn på livet. Att uppskatta det enkla. Inse att man kan känna sig tillfreds och komplett utan att “ha allt” eller vara iväg på äventyr hela tiden. Det är kanske det som kallas minimalism, som blivit någon slags trend hos oss. Man ska ha time capsule-garderob och “banta ner” på ägodelar. Det tycker jag låter vettigt, men det måste nog gå djupare än så. En verklig förståelse av att livet och glädjen inte är beroende av att en massa spännande saker måste hända jämt. Man kan sitta och njuta av solen på sin balkong en helt vanlig vardag, utan en krona i plånboken och ändå känna att livet är ju himla fint ändå. Att jag har ju allt jag behöver, precis här.

Vad säger du om det här? Är du bra på att stanna upp och uppskatta det lilla och enkla i livet?

1 Comment

  1. Lillan Kind
    8 december, 2018

    Vilket intressant inlägg! Ja, jag skulle vilja säga att jag är bra på att stanna upp och uppskatta det enkla i livet. Den förmågan – eller behovet – är det som har möjliggjort att kunna jobba så mycket som jag har gjort i många år. Jag har sett mitt liv bl a som en våg. Den ena skålen har varit tungt nedlastad med jobb och även svårigheter jag gått igenom gång på gång. Den andra skålen har jag fyllt på för att få jämvikt. Det har varit att umgås med mina djur, vistas i naturen, fotografera, sitta och njuta i solen, pyssla med blommor, promenera, läsa böcker, måla tavlor, skriva. Trender, shopping och annat är helt ointressant för mig. Jag kan förstå din granne.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top