Till magiska Takrouna

Hejsan kompis! Ska vi ta en tripp ut på tunisiska landsbygden litegrann? Vi var ju iväg på en sväng till Kelibia för ett litet tag sedan, sedan på vägen hem så stannade vi i Zaghouan och Takrouna. Just Takrouna var väldigt speciellt (även Zaghouan med sitt romerska tempel i bergen men det tar vi en annan gång) då hela lilla orten ligger uppbyggd kring ett litet berg. Staden i sitt original utgjordes alltså av byn på själva berget som omgav den söta moskén där högst upp.

Jag blir lite sur på mig själv såhär i efterhand för istället för att fota de söta små gränderna och det så ägnade jag den korta tiden där med att fota och försöka få bilder på mig själv som inte ens blev bra. Fan. MEN, jag har några foton att visa i alla fall. 🙂 Plus lärdomen om att ta mig tid att kolla detaljer och framförallt NJUTA. Bilder på mig själv är faktiskt inte det viktigaste när man ser sånt här vackert:

Takrouna Tunisia

Här ser man de gamla husen uppe i bergen i förgrunden, och den nya bebyggelsen nedan där till vänster. Det var ett himla sjå att pusta upp hyrbilen högst upp, vi var rädda att den inte skulle orka, så brant var det! Föreställer mig förr i tiden när människor bodde här med sina djur och man kånkade på varor, oliver, hö till djuren upp och ner för berget med åsnornas hjälp.

Takrouna Tunisia

Dörren in till vad som såg ut att vara ett mausoleum.

Takrouna Tunisia

Det som jag gissar är mausoleumet. Anledningen till att jag tror att det är det är att det låg på andra sidan gränden från moskén, och denna vackra gamla byggnad hade en kupol vilket mausoléer i stort sett alltid har. Gravbyggnader är väldigt vanliga i Tunisien, och det handlar ofta om någon “helig” man eller kvinna som exempelvis var lärare i en religiös skola eller ledde en tariqah, dvs en “skola” inom sufism, islamisk andlighet. Dessa fick sen en fin byggnad runt sin grav som oftast är i anknytning till en moské, skolan de ledde (kallad zawiyah på tunisisk arabiska) eller en gravplats. På gravplatser finns det i stort sett alltid ett sånt mausoleum. Trist nog är det ofta svårt att få reda på historierna bakom dem. Denna fanns det ingen info om, kanske främst för att vi totalt missade att fråga, tråkigt nog. 🙁 Vi var helt enkelt för stressade och försökte njuta av utsikten och fikat (och fotandet) istället.

Förresten hade de vad som nog är Tunisiens finaste café där och snällt nog fick vi köpa med oss traditionellt bröd, Tabbouna, och äta därinne med olivolja och oliver. Vi var helt utsvultna så det fick bli vår lunch där i utsikten. Har nog aldrig druckit så gott kaffe, tror jag!

Takrouna Tunisia

Det här var när vi kom upp till parkeringen, och har du sett nån så söt moské någon gång? Underbar.

Jag ångrar som sagt stort att jag inte fick så mycket bilder men ungarna var åksjuka och vi hade bråttom hem så jag antar att jag gjorde det bästa jag kunde av det. Det ligger inte så jättelångt bort från där vi är så kanske man kan åka dit igen någon gång? Jag hoppas att jag får se det igen en vacker dag. Då ska jag verkligen njuta och dessutom pressa folk på info. Jag vill veta allt om den här underbara platsen alltså!

6 Comments

 1. YN
  22 september, 2018

  Wow vad vackert, hoppas att jag kan åka dit någondag.

  Svara

  1. 22 september, 2018

   Ja det är väldigt värt ett besök! Mycket speciell plats. 🙂

   Svara
 2. Lillan Kind
  22 september, 2018

  Vilken spännande och intressant resa! Jag har sett dina bilder på Instagram också, och tänkt att dit vill jag också åka!!

  Svara

  1. 23 september, 2018

   Gör det!! Tunisien är otroligt vackert, bara man undviker turistfällorna 🙂

   Svara
 3. Jennifer
  24 september, 2018

  Men wooow så fantastiskt fint 😀

  Svara

  1. 24 september, 2018

   Det är en väldigt speciell plats minst sagt 🙂 Glad att jag fick se det 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top