The Liberated eater – En bok om intuitivt ätande

Inlägget innehåller annonslänk till Bokus.com

Trött på att vara styrd av mat?

Om det finns en bok jag vill störtrekommendera av hela mitt hjärta till de som har problem med överätande, så är det The Liberated Eater. Den handlar om just detta; att bli fri. Fri från bantningsmentalitet och besatthet av mat och ätande. Det är Cindy Landham som skrivit den, en coach som gått igenom samma resa för cirka 15 år sedan.

Tyvärr är boken inte översatt till svenska så vitt jag vet men är man någorlunda hemma med engelska så är den väl värd att investera i. I boken tas mängder med saker upp från olika perspektiv, allt från andras erfarenheter till ren fakta, tankemönster, problemen med bantande, mekanismer bakom emotionellt ätande och verktyg att använda när man står inför kniviga val eller ätmönster som kanske inte är optimalt. Det är lättöverskådligt och man känner att hon vet väldans väl vad hon snackar om. Det märks att hon varit i samma soppa själv.

The Liberated Eater Mindful eating Intuitive eating

Hur kan en sån här bok hjälpa?

Har man diagnos på ätstörning kanske denna bok inte är den rätta, men för oss som kör on/off bantning och svullande och liksom inte längre orkar styras av mat, så kan nog den här boken vara en stor hjälp.

Jag fastnade redan efter första sidan och jag misstänker att man får läsa den om och om igen för att verkligen få in allt. Det är ju nämligen lite svårt det här med att inse jobbiga sanningar och släppa fram känslor man gömt undan. Men det är bara att kämpa på.

Fördelar med boken

  • Lättläst
  • Förstående
  • Uppdelad i relativt korta kapitel
  • Konkreta råd och verktyg man kan ha med sig i bakhuvudet
  • Inga specifika kostråd eller regler, däremot ett kapitel om näring vilket kan vara nödvändigt då det finns en del grejer man tyvärr inte kan komma undan, trots att man såklart inte ska banta. Som t ex det faktum att man inte kan äta allt jämt utan att det har konsekvenser. Sorgligt, men sant. Jag känner att många mindful eating/intuitive eating/anti diet-förespråkare och coacher väljer att bortse från sådant vilket jag knappast tror hjälper någon. Speciellt inte föredetta bantare som kan riskera snabb viktuppgång med följande paniksvältkur, dvs motsatsen till vad intuitivt ätande är.

Nackdelar

  • Den är på engelska vilket inte passar alla
  • Känner väl att kapitlet om näring är onödigt när folk försöker finna frihet med mat, men hon uppmuntrar en att skippa det om man känner att man inte är redo, och det är klokt för de flesta kroniska bantare att låta bli sånt till en början.

The Liberated Eater Mindful eating Intuitive eating

Sammanfattning

The Liberated Eater är ett kap, värd sin vikt i guld. Jag kan inte säga mer än så, för allt finns i den. Stor bonus att den inte är skriven av en psykolog eller doktor, utan av en som verkligen vet hur det är och hur det känns.

Skaffa dig ett exemplar här och börja din resa mot ett friare liv redan nu! Jag vet att jag redan är påväg. 🙂 Vill du spana in författarens blogg och få ett hum om henne och det arbete hon gör, besök The Liberated Eater.

För min egen del är jag cirka halvvägs in i boken men kunde inte låta bli att skriva om den redan nu. Jag kan inte sluta läsa. Det är som om kvinnan är inne i mitt eget huvud, jag ser liksom mina beteenden och tankar där på sidorna. För första gången känner jag att jag hittat något som verkligen talar till mig på det emotionella planet och samtidigt ger mig verktyg att använda rent praktiskt.

Jag kommer att börja försöka implementera detta så smått, och då jag väger mig på fredagar så skriver jag väl om min vecka då också. Tankar och sånt som händer längs vägen. Jag måste ta det sakta men då jag började träna mig på intuitivt ätande innan jag åkte till Sverige (jag gick ju ner 10 kg minsann!) så tror jag inte att det blir så svårt. Det jobbiga blir att ta hand om det känslomässiga, vilket detta “program” också omfattar.

Men, men. Jag är hoppfull, jag tror verkligen att förändring är möjligt. Då inte bara på ytan, så att man så småningom trillar tillbaka i gamla vanor, utan i grunden. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top