Min feministlista

Hello! Jag hittade den här listan hos Blogglistor och tänkte.. Why not? Jag är inte nån som går och kallar mig feminist direkt i vardagstal men jag brinner för sånt ändå.. och kanske främst för att belysa sådant jag tycker att riktig feminism inte är.. Låt mig förklara.

1. Det här är feminism för mig…

Kampen för alla kvinnors rätt att välja sina egna liv, sina egna kläder, jobb och allt sådant. Oavsett om de vill bära burqa eller kortkort.

Såklart även sådant som lika lön för lika arbete. Det är helt ofattbart vansinnigt jäkla sjukt att skillnader fortfarande finns idag, i Sverige, år 2018.

Givetvis betyder det också kampen mot idealmallarna vi bombarderas med jämt, hur man som kvinna ska se ut och vara. Sexualiseringen av våra kroppar (hej alla skamlösa företag som säljer sina varor genom att förvandla oss till värdelösa objekt) och att vi i princip ägs av andra. Att andra har rätt till våra kroppar.

Det lustiga med det är dock att feminister kämpar för kvinnors rätt att välja vem som ska peta på en, men när muslimer inte vill skaka hand med det motsatta könet, då jävlar blir det liv i luckan. Vi ska minsann tvingas till det. I jämnställdhetens namn, eller nåt. Kan jag tycka är rätt underligt. 

2. Det här är feminism inte för mig…

Vit feminism/white savior complex. *Kaskadspyr*

Den som jag så kärt kallar för fejkfeminism, eftersom de gapar om kvinnors friheter men samtidigt så gäller det bara om man anpassar sig efter deras sekulära, vita, västerländska mall. Vill man exempelvis täcka sin kropp så är man förtryckt och det skall minsann motarbetas. För mig är det postkolonial feminism som gäller. Den vita, rika, sekulära västvärlden är inte universums mittpunkt.

3. Jag började kalla mig feminist när jag var…

Jag började väl bli medveten om sånt här någonstans i gymnasiet, men inte förrän som muslim gick det upp för mig hur många feta hål det finns i det här, med dubbelmoral och rasism längs vägen.

4. Det här tänkte jag om feminismen innan jag själv började inse att jag nog var en del av den…

Inget speciellt alls. Kanske lite fördomar, ni vet, rödstrumpor är ju militanta manshatare och allt sånt man lite skämtsamt förknippar med feminism.

5. De vanligaste motargumenten jag stöter på som feminist är…

Allt snack om hur förtryckt man är. Fast då kommer ju dessa argument från andra som kallar sig feminister. Man får inte riktigt plats i systerskapet om man inte passar in i mallen.

6. Det svåraste med att vara feminist tycker jag är…

Läs ovan. Att bli motarbetad inifrån är inget vidare.

7. Det här är mina främsta feministiska förebilder..

Profeten Muhammads fru Khadija, en businesswoman som tog redigt hand om sig själv utan att be om ursäkt för sig. Sen alla andra kvinnliga följeslagare som var allt från mammor, handelskvinnor, lärare, religiösa lärda, krigare, läkare.. You name it. Starka kvinnor som visade vart skåpet ska stå.

En annan förebild är min mamma. Som hon har kämpat. Kämpat för mig och för vårt liv, med exakt alla odds emot sig. Hon har gått från absoluta botten men tagit sig upp till att ha det superbra idag. Alltid fortsatt att kämpa med ett leende på läpparna, trots att hon axlat många andras bördor.

8. Den viktigaste feministiska frågan för mig är…

Det är ju rätt svårt att bara välja en sak, men att kämpa för allas rätt att välja själva känns som rätt solklar ändå.

9. Så syns feminismen i min vardag:

Ingen aning. Kanske att jag är mån om just detta ovan för mina egna döttrar.

10. Här kommer tips som på ett eller annat sätt handlar om feminism:

Lyssna och var lyhörd. Andras livshistorier kan vara annorlunda än din, och alla är inte ickereligiösa, vita svenskar som tycker och tänker på samma sätt. Andra kan ju dessutom komma med perspektiv och kunskap som berikar och stärker även andra. 🙂

2 Comments

 1. Krister
  1 juli, 2018

  anpassar sig efter deras sekulära, vita, västerländska mall…

  Vi bor i Sverige, i Europa, i västvärlden.
  Jag respekterar hur man tex vill leva i
  andra länder och då borde du respektera
  hur vi normalt lever här. Du borde veta.

  Svara

  1. 1 juli, 2018

   Jag vet, i Sverige finns det religionsfrihet. Därför får vi leva som praktiserande muslimer. Finfint och hoppas att det fortsätter så.
   Den vita feminismen som vill införa slöjförbud och annat trams är *inte* enligt den svenska religionsfriheten och friheten att leva som man vill. Tycker det borde vara glasklart.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top