Dag 1 gick bra, dag 2 blev lite av en faceplant

Hej på dig! Det vart visst inget inlägg i Ramadandagboken igår, sorry about that. Jag var så seg bara att jag inte iddes sätta mig och knåpa ihop ett inlägg.

Igår, dag 1 av fastan, gick det kanoners. Alltså själva fastan. Tyvärr så hade jag rätt rejäl ångest och var sur som en citron. Jag vet inte vad som hände men jag tänkte en massa skräp och var arg. Trist, men man vet ju att man liksom vet aldrig vart man har det här ångestmonstret. Det blev i alla fall bättre sen mot kvällen. Jag käkade normal mängd mat (ja, nu är vi inne på One By One Nutrition-territorium, hehe) och kände mig jättebra efteråt. Slapp den där jästa känslan.

Så idag då.. Jag åt mannagrynsgröt till frukost vilket kanske inte var en hit. Inför första dagen åt jag shakshouka med ägg, vilket i princip är en gryta på lök, tomat, olivolja, och så pocherar man ägg i när den är klar. Jag hade även i bondbönor i för extra protein och fibrer. Kanske borde laga det ikväll igen och se om jag mår bättre imorgon med det som frukost innan fastan börjar?

Hur som, tillbaka till idag. Skakig, kokande huvud (hade samma igår så jag antar att det är stress), huvudvärk. Konstig i kroppen och yr. Så jag bröt fastan 4 timmar för tidigt med vatten + paracetamol och så en kaffe med en liten överbliven klutt gröt bara för att inte ta tablett på tom mage. Så, nu väntar jag tills den officiella middagen så att säga, innan jag äter eller dricker igen.

Hur känns det då när man måste avbryta fastan? Well, det känns ju lite buttert men samtidigt så ska man inte bli sjuk av den, då är det liksom inte inne på fasta utan man skadar ju sig själv istället. Jag har en släkting som äter mediciner mot diabetes och blodtryck, vederbörande har fått stränga order från ALLA sina hundraelva läkare om att inte fasta men hen gör det ändå. Det många muslimer missar är att fastan faktiskt kan vara förbjuden för en om man är sjuk. Man får alltså kanske inte någon tapperhetsmedalj om man fastar fast man kan dö av det.

Hur som, mig är den vad jag vet inte förbjuden för, enda medicinerna jag äter är tegretol och allergimediciner + inhalator och jag får det att fungera med de tider vi har nu på frulle och middag. Det jag däremot inte räknat med är hur pass taskigt det blivit med min ångest. Har aldrig reagerat såhär förut. Får se hur det fortsätter.

Hoppas att det går bra för er andra som fastar!

2 Comments

 1. Christer Holm
  23 maj, 2018

  Jag fastar inte men har del vänner som gör det. För några år sen när jag jobbade med nyanlända så var det en som svimmade , det fungera inte att jobba 8 timmar i värmen utan att dricka. Så det är svårt för dem.

  Svara

  1. 23 maj, 2018

   Ja en del klarar det helt enkelt inte. Jag är en av de som har det svårt med fastan rent fysiskt, medan andra klarar det galant även fast det är sommar, man äter 22 på kvällen och de har tunga jobb. Det är så olika. Min man t ex hade inga problem alls med att jobba och fasta här när det var 40+ grader och utan luftkonditionering. Jag hade kollapsat efter en timme, haha.

   Sen gör det mycket hur man äter och dricker också, vet att många från en del muslimska kulturer har en tendens att överäta mer på socker och snabba kolhydrater än näringsrik mat tillexempel till frukost, och då är det egentligen inte konstigt att man går in i väggen. Som jag då när jag käkade mannagrynsgröt till frukost, lol.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top