Recept på enkel klyftpotatis

God mat kan vara hur enkel som helst, eller hur? 🙂 Jag tänkte bara dela med mig av mitt bästa alternativ till pommes frites.

Det är ju inget fel på pommes ibland, såklart. Även den flottiga varianten kan man absolut njuta av då och då. Men om man är ett potatismonster som jag som kunde äta pommes till allt så kanske det kan vara värt att kolla upp ett nyttigare alternativ?

Man kan såklart köpa färdiga och helt enkelt köra i ugn med minimalt med olja och kanske också kryddor. Vi körde alltid så hemma när jag var liten plutt så det är vad jag är van vid. Men vill man ha det lite mer fancy så är ju klyftpotatis rätt najs.

Enkel klyftpotatis i ugn

 • 8 st medelstora potatisar
 • 2 msk olivolja
 • Salt + valfria kryddor, t ex peppar, vitlök, bbq
 1. Klyfta potatisarna och lägg i en stor skål.

 2. Häll i olivoljan och kryddorna och rör om ordentligt.

 3. Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt, och se till att de inte ligger ihopklumpade för mycket. 

 4. Kör i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 20-25 minuter, rör sedan om med stekspade och kör i 20 min till eller tills de fått önskad färg. 

Se, jag sa ju att det var enkelt! 🙂 I kategorin enkelt hamnar också salladen på bilden som är en klassisk tunisisk sallad, men mer om den i ett annat inlägg. (Måste ju bygga upp mitt receptarkiv lite..)

Har du några favoriter som alternativ till friterade pommes? Vad kan man till exempel välja när man käkar ute, som exempelvis på McDonalds? 

2 Comments

 1. Christer Holm
  17 april, 2018

  låter redigt gott, vi brukar göra så här hemma för barnen gillar inte att vi äter ris så ofta. Jag är ett rismonster, ska ha det till varje rätt vi äter 🙂

  Svara

  1. 18 april, 2018

   Men ris är ju också supergott 😀 Fast vete 17 om jag inte föredrar potatis ändå.. 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top