Efter en månad med WordPress

Hej på dig! Bara jag som tycker att tiden springer iväg alldeles för snabbt? Man hinner ju inte med! Nu har det gått dryga månaden här med eget webbhotell och WordPress. Jag tänkte skriva lite om vad jag tycker hittills och huruvida en flytt är värd besväret eller inte.

Varför ville jag ha eget?

Jag har alltid bloggat gratis. Blogg.se och Blogspot.com (min favoritportal always) främst, men jag har snabbtestat även andra så som Nouw och Devote, och att blogga på WordPress.com vilket jag inte gillade alls, faktiskt.

Jag ville ha eget kanske främst för att själv bestämma över mitt innehåll, och att ingen kan ta det ifrån mig ifall en bloggportal bestämmer sig för att bomma igen nån dag eller liknande. Jag ville även vara fri att ha vilken reklam och vilka samarbeten jag ville, eller vara helt och hållet reklamfri om jag så önskade. Portalerna erbjuder detta också, men då ofta till högre priser och ändå inte alls samma frihet vad gäller t ex design, som eget webbhotell. Förutom då Blogspot.com som är reklamfri helt gratis.

Var det svårt att flytta?

Njae. Det kan man inte säga, även om det vart något gupp på vägen. Att beställa paket och flytta över domänen gick väldigt snabbt och smidigt, och sånt jag inte fattade fixade supporten. För att flytta över mina inlägg från min Blogspot laddade jag ner ett tillägg (en plugin) så att det gick på ett nafs att få över allt.

Fördelar med egen WordPress

 • Friheten att skriva vad man vill.
 • Man kan vara lugn med att man verkligen äger sitt innehåll.
 • Proffsigare. Både för en själv som bloggar (WP är på bra mycket högre nivå än andra verktyg) och för en läsare/eventuellt företag som letar efter bloggare för samarbeten.
 • Otroligt vad mycket man kan göra med tillägg. Som Yoast SEO eller t ex Editorial Calendar. Finns ju många fler såklart men det är tillägg som hjälper en rejält. Mer om det i ett annat inlägg. 😉

Nackdelarna då?

 • Det kostar såklart. Ett par hundra per år får man räkna med, minst.
 • Eftersom det är ett så kraftfullt verktyg så är det knöligare att navigera och lära sig än de enkla bloggportalerna. (Men det är värt det!)
 • Svåra koder! Alla är ju inte intresserade av sånt här men för en som kodar som på bananskal inne hos Blogspot eller Blogg.se men är helt lost i WP-temans koder, kan man plötsligt känna sig begränsad vad gäller designen..
 • Man flyter runt själv ute på internätet. Inget community om man inte ser till att göra sig själv till en del av ett. I och för sig är ett community på en portal heller ingen garanti för besökare.

Var det värt en flytt till eget webbhotell?

Jag är glad att jag testade detta. Många har märkt en dipp i besökare och kommentarer första tiden efter att de flyttat sina bloggar och det kan jag intyga att så kan det bli! Men, det är bara att skriva på.

Jag känner definitivt att jag ser på bloggandet mer som ett jobb nu. Eller kanske ett projekt jag tar på allvar. Det är både bra och dåligt, tycker jag. Det är kul att blogga helt spontant och carefree, utan att tänka på SEO, att hålla sig till sin nisch, att marknadsföra sin blogg och så vidare, och vill man vardagsblogga på det viset så skulle jag nog rekommendera att stanna på en gratisportal. Det blir lätt så att man dyker ner i det mer som ett jobb när man investerar pengar på bloggen och dessutom märker vilken skillnad det gör, alla dessa nya funktioner man har till sitt förfogande.

Men som sagt, vill man bli mer seriös med sitt bloggande så är detta verkligen något att fundera på att investera i. Man tar sitt skrivande till en högre nivå bra mycket lättare med rätt verktyg. 🙂

Huruvida jag kommer fortsätta med eget får tiden utvisa. Jag trivs med det här än så länge men ja, jag gillade ju Blogger också. Så om det är värt pengarna eller inte, ja det får jag lov att utvärdera när det blir dags att förnya.

7 Comments

 1. Catarina
  6 april, 2018

  Superfin blogg! Funderar också på att flytta till WordPress så småningom, men det är inte rätt tid för det än. Längtar dock till det! Ska bli väldigt roligt!

  Kram // Catarina

  Svara

  1. 6 april, 2018

   Tack! Vad kul! 🙂 Ja jag stod också i startgroparna länge innan jag bestämde mig för att det var dags. Det blir säkert jättebra, roligt är det i alla fall 😀

   Svara
 2. Maxarna
  6 april, 2018

  Roligt att läsa om din flytt och dina åsikter kring positiva och negativa följder.. Jag flyttade till egen för en vecka sedan.. Så ja visst märker man ett minskat besöksantal men ändå inte så långt än då tycker jag..

  Svara

  1. 6 april, 2018

   Gratulerar till flytten! Det är ju kanoners om du inte märker någon större skillnad. 🙂 Här känns det av, kan man säga. 😉

   Svara
 3. Liv
  6 april, 2018

  Jag har själv funderat på detta men förstår inte helt. När jag skapar ett konto på WordPress är de då färdigt där? Eller behöver man mer? Förstår inte helt det där med skillnaden WordPress å webbhotell Åh ungefär vad kan månadskostnaden bli?

  Hade varit kul med en typ beskrivning / guide på hur man startar upp de från start på WordPress liksom:)
  Hoppas du förstår vad jag menar

  Svara

  1. 6 april, 2018

   Tack för förslaget! Jag kan absolut skriva ett utförligare inlägg om WordPress.com jämfört med att starta eget med WordPress & webbhotell. 🙂 Får ta tag i det nu i helgen. 😀

   Svara
   1. Liv
    7 april, 2018

    Åh tack vad kul! Tror det skulle underlätta mycket, många som pratar om att starta på WordPress men man får inte så mycket mer info och det kan vara lite knepigt i början när man är van vid enkla portaler där man typ trycker registrera och klart 😛

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top