Kan vem som helst blogga?

Kan vem som helst blogga

Kan vem som helst bli en bloggare? Korta svaret är naturligtvis JA! Man behöver inte vara en viss typ av person för att blogga. Man behöver inte vara runt 20, supersmal och ha ett aldrig sinande konto för kläder och smink. Nej, man kan bli en bloggare oavsett vem man är. Man behöver inte passa in i en specifik kategori eller grupp.

Det finns däremot vissa grejer som såklart gör det enklare att börja blogga och såklart att sedan hålla igång. Internet är proppfullt med gamla övergivna bloggar, så det är visserligen lätt att starta en, men för att fortsätta behöver man bland annat:

Intresset

Kanske borde jag skriva passion här, eller till och med besatthet? För att palla med i långa loppet behöver man verkligen älska det här med att blogga. Processen med att skriva, hitta inspiration, fota (om man har tjusig systemkamera eller kör enkelt med mobilen spelar mindre roll), hålla sig uppdaterad med andra bloggar och så vidare. Man bör ha ett rejält intresse för hela paketet, liksom. Annars blir det körigt att hålla igång.

Tålamodet och envisheten

Denna här är superviktig. Hur ska man annars orka skriva varje dag i kanske ett år, innan det börjar rulla igång med trogen läsarskara och kanske till och med samarbeten? Nu är ju inte detta alla bloggares mål, såklart. Men läsare och feedback från dem, brukar ju de flesta vilja ha. Beroende på ens nisch, hur aktiv man är själv med att marknadsföra sin blogg och synas, så kan det ta lång tid innan man får fart. Ibland riktigt, riktigt lång tid.

Envishet här kanske hör ihop med tålamodet, fast tålamod känns mer passivt. Envis som en gammal get måste man vara ibland när bloggandet känns motigt och man tror att ingen läser eller gillar det man gör. Var på det klara med varför du skriver, och kör bara vidare. Tänk på svårigheterna som fartgupp bara, en liten “bump in the road” som du kan lära dig av.

Viljan att lära sig och att vara öppen

Ja alltså, man behöver såklart inte bli proffs på att koda hemsidor eller lära sig att skriva som en författare, för att ha en blogg. Men det underlättar om man har ett öppet sinne och vill lära sig. Om att skriva, om hur man som läsare uppfattar din blogg, och så vidare. Det blir rätt ensamt att sitta och stirra på sin egen vägg och bara skriva till sig själv. Var lyhörd. Det finns alltid saker man kan förbättra.

Ett sista ord om bloggportaler

Många (särskilt amerikanska bloggexperter) rekommenderar människor att rivstarta direkt med egen hosting och WordPress för deras första blogg. Jag tycker det är korkat. Man behöver inte bränna åtskilliga hundralappar för att testa om man tycker om att blogga eller inte. Man kan starta på en gratisportal och sedan se om man vill flytta över till eget, så som jag har gjort nu.

Testa exempelvis Blogg.se, Nouw eller Blogger först. Så vitt jag vet så kan man flytta över sina inlägg därifrån sen om man vill byta till egen WordPress, så inga bekymmer. Prova först med det enklaste och ta det allteftersom. 🙂

Så, kom ihåg, vill du blogga så kör hårt! Det finns plats på internätet för bloggare av alla nischer, åldrar, storlekar, kön, intressen och allt. Bara att tro på och gilla det du gör, ha tålamod och ett öppet sinne, så löser sig resten. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top