Taskiga ovanor & att ta seden dit man kommer

Dagen idag. Och nästan alla dagar sista tiden. Jag vet, tobak är inte bra alls. Nu har vi dock hittat en med i stort sett noll nikotin och 0% tjära i, så det är i alla fall bra. Eller ja, bättre än absolut katastrof, får man väl säga.

Man får trösta sig med att man inte puffar jämt, som gubbsen här i Tunisien som sitter i timmar på caféer varje dag i åratal. Ja, det får vi ta som en ursäkt så jag slipper känna mig så förbenat onyttig!

Skillnad om man är kvinna…

En sak jag funderat över… Här ses det som fult om en kvinna röker. Inne i stan är det vanligare med i alla fall cigaretter för kvinnor, för något decennium sedan bara var det otänkbart. De enda kvinnor som rökte var turister och så.. ja, “mindre fina” kvinnor, om man säger så. Kort sagt så var det som överallt annars, att vi damer minsann hade våra sociala regler att hålla oss till om vi ville behålla anseendet. Jag som utlänning behövde inte bry mig, men nu räknas jag ju som tunisier så jag sitter inte gärna och bolmar så grannarna ser. Jag orkar inte riskera eventuellt skitsnack. Jag bryr mig inte ett skvatt, om någon vill prata om mig och huruvida jag är förtappad eller inte, är upp till denne. Jag bjuder på det. Men jag tänker på gubben min, faktiskt. Han skäms inte men man kan ju ha det roligare än att hela grannskapet viskar om ens andra hälft.

Så, jag gömmer mig inte men jag sitter inte direkt och vrålpuffar när någon går förbi. Utom närmaste grannen då, han bor i Sverige så he knows. Vi sitter där vi tre ibland, han, jag och gubben och dricker te och puffar på. Ingen vanlig syn, direkt, men inget jag tänker på skulle vara konstigt. För en utomstående här på vischan är det nog rätt knas. Vilket får mig att tänka på det här med att anpassa sig. Jag gillar inte dubbelmoralen med att t ex detta då är helt normalt för män men att kvinnor inte gör det, för det anses väl inte fint. Kanske lite som att en karl skulle ta på sig minikjol eller något. Vattenpipa och tobak överlag (även alkohol) är något som förknippas med män här. Punkt slut.

Utfärdar en liten varning

Som sagt, sådan dubbelmoral får mig att vilja sparka bakut. Ur islamisk synpunkt finns ingen sådan skillnad mellan könen. Tobak är lika skadligt oavsett, vilket alla väl vet vid detta laget! Men som sagt, vi damer, speciellt vi med slöja, förväntas liksom ha en gloria och vara lite fina och heliga. Jag har faktiskt tatt mig en vattenpipa med gubben på ett fik ett par gånger, men då i en stad där ingen känner oss och det var dessutom en sådan där härlig stad där man varken fick dömande eller efterhängsna blickar, tjejer gick ute själva sent på kvällarna och ingen störde dem, en sån där plats där man respekterar varandra, helt enkelt. Där kunde man sitta och röka och ingen höjde ens ett ögonbryn åt att jag som slöjbärare, satt där bland alla gubbar i hamncaféet och bolmade. Härligt.

Hur som, det var bara lite “kulturella reflektioner”… Har många sådana på lager, tro det eller ej. Naturligtvis uppmanar jag ingen att röka vattenpipa eller annan tobak, även den nikotinfria “moderna” tobaken som finns nu är ju ändå liksom inte bra för kroppen. Ville bara tillägga här så ingen ilar iväg och köper, haha. Det är trots allt tobaksmissbruk det handlar om, och det är inget att hylla, vilket jag inte heller gör. Bara lite svårt att berätta om den här lilla kulturella grejen utan att ta med sammanhanget.. 😉

4 Comments

 1. Netti Starby
  12 mars, 2018

  Vad kul att du delar med dig och tycker att det är intressant hur andra kulturer har det! 😀 Kramis

  Svara

  1. 13 mars, 2018

   Kul att du gillade inlägget 😀

   Svara
 2. Jag har aldrig rökt, inget alls faktiskt. Från vanliga cigg, vattenpipa, eller annat.
  Har astma så var första anledningen och idag känns det helt onödigt. Tycker din tanke här är intressant för min fd kollega från Somalia som är muslim sak precis det som du säger om kvinnor och rökning. Eller ja han använde inte “mindre fina flickor” utan att lite grövre ord ;), som röker. Eftersom jag är religionslärare är jag intresserad av just religion, och det är ju så överlag att människans lika värde går samma i alla religioner. Så det där med skillnader på män och kvinnor är ju helt kulturellt och en lång tradition av år där vi kvinnor inte setts eller ses som jämbördiga tyvärr :(. Den saken är ju kulturell och långt ifrån förankrad i religionen, sorgligt är det ju. När man tänker på att födas till kvinna betyder att i i samhällets ögon aldrig får samma chans eller rätt som en man.

  Svara

  1. 13 mars, 2018

   Ja det är ju sorgligt. I många länder är man inte ens myndig som kvinna, sen lägger man till alla dessa sociala krav och regler..
   Sen blir jag sned också att det “skylls” på religionen, som om det finns specialregler där allt är ok för män men för kvinnor är allt förbjudet.. :O Jojo. Nice try, gubbs. Mycket kulturellt bjäfs som folk blandar i. Blir extra tydligt för oss som konverterar, då vi (allt som oftast) lär oss från källtexter och inte från människors kulturer.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top