Vad finns det att gratulera för idag?

Ja, alltså, på internationella kvinnodagen. Är vi fria? Får vi lika lön för lika arbete? Har vi lika lätt att ta våra liv i våra egna händer som män? Får vi rättvisa när vi blir felbehandlade? Jag har ett X antal skräckhistorier från mina år här.

Men, även i västvärlden har vi problem. Det är en stor, fet tabbe att slå sig för bröstet och proklamera att “-vi minsann har så fantastisk kvinnosyn jämfört med andra!” För så länge vi har objektifiering, våldtäkter, sexuella trakasserier på arbetsplatser (och skolor, ända ner i dagisåldern då pojkarna får lära sig att de har rätt till våra kroppar) och det där med att vi får lära oss att vi är till för att behaga, medans killarna får lära sig att de kan erövra världen… Ja, listan är lång.

Vi har också lång väg att gå. Så jag tänker inte gratulera någon idag, för det finns inte ett skvatt att gratulera för. Over and out!

2 Comments

 1. Linda
  10 mars, 2018

  Åh alltså ush kan tänka mig att du har fått sett ett o annat därnere. Som sagt man behöver inte åka så långt för att synen på kvinnor är som på stenåldern, typ.
  Men alltså att kvinnor måste bära slöja, tycker jag också är ett förtryck (inget illa ment). Skulle det vara lika syn så skulle männen också ha gjort det.
  Svar: Åh ja det är inte alltid helt lätt ibland. Men åh den är helt underbar och den finns ju kvar än.

  Svara

  1. 10 mars, 2018

   Ja, man får väl tycka vad man vill om slöjan och oss som bär den. I islam finns olika regler för män och kvinnor. Vissa plikter som bara män har, andra som bara kvinnor har. Sen är det väl upp till var och en vad de ser som förtryck och om saker och ting måste vara exakt lika för att vara rättvist eller om det får finnas skillnader men att det ändå kan finnas en balans. Klädkoder har män också, sen är det rätt få som följer dessa men det är en annan historia..

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top